40e WestFries Burggraaf Kunstgras Toernooi


Slechts één dag moest het hele programma omgegooid (lees: uitgesteld) worden, verder deerde het herfstachtige zomerweer de deelnemers van het Westfries Burggraaf Kunstgras Toernooi. In het geheel niet. Natuurlijk niet. Op de tennisbanen steeg de wedstrijdkoorts naar zulke hoogten dat het hele terrein verwarmd werd en het zowaar leek alsof de zon doorlopend boven ’t Gouwtjes scheen. 
 
Natuurlijk was het niet voor iedereen zonnig. Elk toernooi kent immers glorieuze winnaars en teleurgestelde verliezers. Al stond de spelvreugde bij iedereen weer hoog bovenaan de lijst en stond bij alle deelnemers de sportiviteit hoog in het vaandel. Opvallend was dat er deze keer weinig Gouwtje leden waren die hun deelname met winst in hun categorie wisten af te sluiten. Alleen Martin van der Velden wist samen met oud-Gouwtje lid Anita Bontekoning de categorie Gemengd Dubbel 8 35+ op zijn naam te schrijven. In diezelfde categorie werden eindigden Marijke Sparnaaij en Mario van der Voort glansrijk als tweede. Spanning was er ook in de categorie Dames Dubbel 7 17+ waar moeder en dochter Mariét en iris Knijn net tekort kwamen voor de winst en de eer uiteindelijk moesten laten aan Anouk Appel en Quinty Harder van tennisclub Santana uit Hoogkarspel. 
Ook Sjaak Bähler en Dimitri Pol en moeder en dochter Atie en Anna Veer moesten in hun categorie genoegen nemen met een mooie tweede plaats. 
 Al met al was het ondanks de weergoden een mooie en spannende veertigste editie van het Westfries Burggraaf Kunstgras Toernooi. 


Dames dubbel donderdag Kampioen!!

Het dames dubbel team 't Gouwtje 1 is afgelopen donderdag kampioen geworden. In een echte finale speelden ze gelijk tegen de nummer twee. Dit gelijke spel was voldoende om als eerste te eindigen in de poule. Dames van harte gefeliciteerd!!

Woensdagavond Laddercompetitie

Vanaf 22 mei is eer een laddercompetitie gestart, de uitslagen en standen worden spoedig op deze site gepubliceerd

Bloemmen voor Jolanda Houter, als dank voor haar tijd als bestuurslid. Hartelijk dank Jolanda


Geslaagde open-dag op 27 maart

Op woensdagmiddag waren enkele kinderen van basisschool de Koet, onder leiding van twee tennisleraren van de Kloek, enthousiast bezig met de eerste beginselen van het tennis. Op 11 april volgen er nog lessen op de basisscholen in Midwoud en Sijbekarspel. We hopen op een aantal nieuwe jeugdleden.

Ook op de woensdag avond waren er een zestal volwassenen aanwezig om onder leiding van Patrick Beumer een balletje te slaan. De mensen vonden het allemaal zeer geslaagd. Ondertussen zijn de eerste drie aanmeldingen al binnen en gaan deze nieuwe leden ook lessen volgen


 

Een geslaagd Voorjaars Dubbel Toernooi 

 

Laten we het er op houden dat de weergoden een beetje mee zaten. Alleen tijdens de herfstige finaledag lagen de wedstrijden van het dertigste Voorjaars Dubbel Toernooi  twintig minuten stil vanwege een overvloed aan regen en wind, maar verder kon het programma gewoon doorgaan. En dat leverde uiteindelijk hier en daar verrassende winnaars op. 

 

Het dertigste Voorjaars Dubbel Toernooi kan de boeken in als een succesvolle editie, zo memoreerde waarnemend voorzitter Rob Graumans afgelopen zondag aan het einde van een bewogen finaledag. Er waren zelfs meer inschrijvingen dan in voorgaande jaren en ook met het weer viel het ondanks de voorspellingen gelukkig mee. Het resulteerde in een enerverend toernooi waarbij in sommige categorieën echt op het scherpst van de snede werd gestreden met spannende driesetters als gevolg. 

 

Een van die spannende wedstrijden was ook meteen de laatste finale van het toernooi. Voor de categorie mixed dubbel 35+ stond het gedoodverfde winnaarskoppel Simon Schagen en Afra Bot tegenover Sjaak Bähler en Andrea Aukema. Dat laatste koppel bleek uiteindelijk de revelatie van het toernooi en won na een even zenuwslopende als uitputtende driesetter de finale. 

 

En er was meer succes voor onze leden. Zo wisten Cor Stam en Mario van der Voort de heren dubbel 8 op hun naam te schrijven en won routinier Atie Veer met haar dochter Anna de dames dubbel 7 in de categorie 35+. Dat de andere categorieën naar duo’s van andere verenigingen in de omgeving gingen zegt genoeg over de populariteit van dit toernooi dat jaarlijks aan het begin staat van het ‘mooi-weer-tennis-seizoen’. 

 

Nu  is het al weer verder kijken naar het aankomende 50+-toernooi op 12 april dat vooral onder clubleden legendarisch is vanwege de gezellige sfeer, maar waar ook niet-leden aan mee kunnen doen. Opgeven kan nog via [email protected] of telefoonnummer 06-57580091. 
 

 Onderstaand de foto's van de winnaars


 
Clinic voor Oekraïense vluchtelingen groot succes 

  

 

Ondanks het wisselvallige zomerweer was het de afgelopen weken een drukte van belang bij Tennisvereniging ’t Gouwtje. De open racketavonden konden op veel belangstelling rekenen, vooral de avonden waarop de bar ook open was, en ook overdag wisten enthousiaste tennissers de banen te vinden. Woensdagmiddag 23 augustus vormde in deze een hoogtepunt met een clinic voor de kinderen van Oekraïense vluchtelingen. 

 

Het idee voor de clinic ontstond bij enkele leden van Tennisvereniging ’t Gouwtje die tevens actief zijn als taalcoach en medewerker bij het spreekuur van VluchtelingenWerk Nederland bij het opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Opperdoes. Vooral toen na overleg met de Stichting Vluchtelingenwerk bleek dat integrerende en afleidende activiteiten voor de jongeren zeer welkom zijn, vertrokken zij doelgericht uit de startblokken. Met de toezeggingen van voormalig toptennister Cindy Burger, ook actief als tennisdocente bij ’t Gouwtje, om de clinic te leiden en Gouwtjelid Dimitri Pol, in het dagelijks leven chef-kok, om te zorgen voor feestelijke poffertjes ter afsluiting, stond de middag snel in de steigers. 

‘Dit soort initiatieven zijn zo belangrijk’, onderstreept Laurens van den Bergh, werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland, maar deze middag op persoonlijke titel chauffeur voor de kinderen die opgehaald en thuis gebracht werden. ‘De gemeentelijke opvang is bedoeld als een zeer tijdelijke oplossing. Nu de oorlog in Oekraïne zo veel langer duurt dan gehoopt, is het voor de Oekraïners in Nederlandse opvang allemaal steeds onzekerder. Zo’n clinic bij ’t Gouwtje is dan een hele fijne afleiding.’ 

 

Moe 

‘Een geweldige ervaring’, zo noemde Matwii, met zijn zeventien jaar een van de oudere Oekraïense jongeren de clinic. ‘Ik heb nooit eerder getennist, maar het is heel leuk om te doen.’ 

Een aantal van de jongste deelnemers dacht er iets anders over en liep vooral warm voor het ijsje in de pauze en de poffertjes aan het einde van de rit. Op de vraag of ze tennis een leuke sport vonden luidde het antwoord hartstochtelijk ‘Nee’. ‘Je wordt er zo moe van.’ 

Toch vermaakten ook zij zich eerder deze woensdagmiddag uitstekend met de oefeningen die op elk van de vier banen aan de orde kwamen. Tennisdocente Cindy Burger, die net als alle andere betrokkenen vrijwillig meewerkte, had een parcours uitgezet waarbij spelenderwijs aandacht was voor alle beginselen van het tennis. De service op het ene veld, de forehand en backhand op het andere veld en verder nog de volley en pure balbeheersing in de vorm van gooien, slaan en vangen. 

 

Clubkampioenschappen 

Ook de als vrijwilliger meewerkende leden van ’t Gouwtje deden hun voordeel met de oefeningen, want met het oog op de aanstaande clubkampioenschappen is wat extra training niet verkeerd. Van 4 tot en met 8 september staan de avonduren bij ’t Gouwtje in het teken van de vraag welke koppels zich in de Heren Dubbel, de Dames Dubbel en de Mixed Dubbel tot clubkampioen mogen kronen. Vooral de finales op vrijdagavond 8 september beloven op voorhand een spektakel te worden. 

 

Racketavonden 

Het betekent ook dat er volgende week geen racketavonden zijn. De avonden zijn mede dankzij de openstelling van de bar op woensdagavond (tennissen is nu eenmaal niet alleen een sport, maar ook een gezellig samenzijn…) en de aanwas van nieuwe leden na het goed bezochte Stratentoernooi een succes. Daarom blijft de bar ook na de zomer op de woensdagavond open. 

De woensdagavond stond ook open voor leden van andere sportverenigingen (voetbal, handbal enzovoort) die met een zomerlidmaatschap tot eind augustus voor een zeer gereduceerd tarief van de banen gebruik konden maken. Een goed initiatief waarvoor helaas weinig interesse was. 

 

En meer… 

Dat betekent ook dat er weer ruimte komt voor een eerder aangekondigd idee om de spelers in te delen op sterkte. Op dit moment zijn er nog niet genoeg spelers om de racketavonden op deze manier vorm te geven. Wat betekent dat alle speelsterktes – dus ook de speelsterkte ‘nauwelijks ervaring’ – welkom zijn om van het tennis en de sfeer bij ’t Gouwtje te proeven. Wil je graag komen tennissen, of ken je mensen die belangstelling hebben, kom langs of meld je eerst even bij het bestuur. ’t Gouwtje is enorm in beweging en zoekt naar mogelijkheden om al dan niet samen met andere verenigingen uit de buurt, meer competitie en wedstrijdelementen op alle niveaus in te brengen. 

En uiteraard blijven de banen ook open om gewoon eens even lekker een balletje te slaan. Want daar was het ruim vijftig jaar geleden allemaal om begonnen. 

 


 

Een stormachtig Stratentoernooi 

 

De tennissers en de organisatie trotseerden vier seizoenen in één week, maar mede dankzij hard en zeer beslist werk van de altijd klaar staande vrijwilligers kon het Stratentoernooi van Tennisvereniging ‘t Gouwtje gewoon volgens schema doorgaan. Uiteindelijk mocht het team Koempoelan de welverdiende winnaarstaart verorberen. 

 

Het was wat in de week van 3 tot en met 9 juli. Van verzengende hitte via storm en regen naar de aangename warmte van de zondag van de finales. Vooral woensdag 5 juli leek het er lang op dat de poulewedstrijden tussen Buurt 1 en Weder en Gouwtje 1 en Koempoelan geen doorgang konden vinden. Toen de storm uitgeraasd was, waren de tennisbanen door de vele takken en bladeren onbespeelbaar. Maar zo gauw de wind enigszins was gaan liggen, stonden de vrijwilligers klaar om de baan schoon te vegen. Alleen baan 2 kon door een vervaarlijk overhangende boom niet bespeeld worden. 

 

Gezellig samenzijn 

Zo was er uiteindelijk niets aan de hand en stonden zondag 9 juli de vrolijke kruisfinales van het Stratentoernooi op het programma. Hoewel het niet werkelijk om de prijzen ging, maar om de minder ervaren tennissers enthousiast te maken voor het spelletje, stond er aan het einde van de middag een winnend team op het bordes. Team Koempoelan, wat zoveel betekent als ‘een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje’, bleek uiteindelijk de beste mix van ervaren spelers en enthousiaste beginners te hebben en won de finale glansrijk van team Weder. Het leverde Carla, Andrea, Heleen, Cor, Jacques en Rob naast de winnaarstaart de felbegeerde wisselbeker op 

 

Ontspannen nazit 

Niet alleen bij de winnaars ook bij de andere teams was het enthousiasme zo groot dat negen tennissers zich inmiddels hebben aangemeld als nieuw lid. Zij zullen hun gezicht ongetwijfeld laten zien op de open tennisavonden op maandag en vooral de woensdag. Gedurende het hele zomerseizoen is op woensdag immers de bar open. En natuurlijk tennist iedereen om te sporten en in beweging te zijn, maar zo’n ontspannen nazit is ook niet te versmaden. 

 

En zo blijft de bedrijvigheid op het tenniscomplex aan het Gouwtje groot. Dus wees van harte welkom om eens te komen proeven van de sfeer en wie weet ook meteen een balletje te slaan. En als u nu lid wordt kunt u in september al meedoen met de clubkampioenschappen. 

Erelid

 Carla Benjamins van Strik

 
Tijdens het etentje t.b.v. de commissies op donderdag 7 april is Carla benoemd tot erelid van 't Gouwtje.
Vanwege haar inzet in diverse commissies en functies binnen de vereniging in de afgelopen 50 jaar vanaf de oprichting in 1972. 
Van harte gefeliciteerd namens de gehele vereniging